020 30 30 600 | ma t/m vr 09:00 - 17:30 uur | za 10:00 - 14:00 | 's avonds op afspraak

Lucht in de woningmarkt: Koopwoningen 6,4 procent goedkoper dan vorig jaar

koopwoningen goedkoper

De oververhitte woningmarkt lijkt steeds verder achter ons te liggen, de gemiddelde prijs van een koopwoning daalt nog steeds en mensen die een koopwoning zoeken hebben steeds meer keuze.
Ook is er steeds meer ruimte om te onderhandelen en is overbieden geen vaststaand feit meer. In het vierde kwartaal van 2022 werden huizen gemiddeld 3,7 procent goedkoper vergeleken met het kwartaal ervoor. En voor het eerst in negen jaar is er ook op jaarbasis sprake van een daling van de huizenprijzen, en maar liefst van 6,4 procent.

Aanbod stijgt

Niet alleen de gestegen rente maar ook het gestegen aanbod ligt ten grondslag van deze kanteling in de huizenmarkt. Door de gestegen rente kan een huizenkoper minder geld lenen voor de aanschaf van een huis. Dat zet de prijzen onder druk. Als de prijzen dalen heeft dat ook directe uitwerking op de woningvoorraad. Waar het voorheen aantrekkelijk was om zo lang mogelijk te wachten met de verkoop van je woning, is het door de daling van de prijzen juist voordelig om dit zo snel mogelijk te doen. Cijfers: ten opzichte van een jaar eerder staat het dubbele aantal woningen te koop.
Meer keuze dus!

Concurrentie van beleggers neemt af

Door de opkoopbescherming van koopwoningen van diverse gemeentes en de aanstaande huurregulering (2024) is kopen voor de verhuur minder interessant geworden. Particuliere beleggers verdwijnen grotendeels van de woningmarkt als kopers. De woningen die zij kochten waren vaak goedkopere woningen. Dat zij nu afhaken kan starters en doorstromers onwijs helpen de woningmarkt op te gaan. Als beleggers straks zelfs hun woningen gaan verkopen zal het aanbod verder vergroten.

Is dit dan een goed moment om te kopen?

Ondanks dat de rente momenteel hoog is zijn er genoeg aspecten aan de huidige woningmarktsituatie die het aantrekkelijk maken om nú de stap te zetten om een woning te kopen. Denk aan de genoemde punten hierboven zoals het ruimere woningaanbod en de dalende woningprijzen. Natuurlijk is het een optie om te wachten tot de hypotheekrentes dalen maar daar wacht heel Nederland op. Gaat de rente dalen dan kun je meer lenen en zijn de rentelasten lager. Echter zullen de prijzen dan ook weer aantrekken en moet je weer meer overbieden op een woning.

Kies voor een aankoopmakelaar

Door de huidige snelle omschakeling van de markt is het momenteel van groot belang om een professional mee te nemen in jouw zoektocht naar een woning. ZekerWonen is op de hoogte van alle recente ontwikkelingen en kan jou daarom het beste advies geven voor de aankoop van jouw ideale woning voor de beste prijs.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? We geven je graag advies en/of meer informatie in een vrijblijvend gesprek. Neem contact op met ons via 020 30 30 600 of via info@zeker-wonen.nl

Lucht in de woningmarkt: Koopwoningen 6,4 procent goedkoper dan vorig jaar
Schuiven naar boven