020 30 30 600 | ma t/m vr 09:00 - 17:30 uur | za 10:00 - 14:00 | 's avonds op afspraak

Een huis kopen als expat in Nederland: wat zijn de regels?

Een huis kopen als expat in Nederland

Ben je naar Nederland verhuisd voor je werk? En zie je het wel zitten om een woning te kopen? Dan helpt ZekerWonen je natuurlijk graag. Een huis kopen als expat in Nederland: wat zijn de regels als je een woning wil kopen wanneer je geen Nederlands paspoort hebt?

Kom je uit een EU-lidstaat of heb je een verblijfsvergunning?

Kom je uit een EU-lidstaat, IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein? Dan is het over het algemeen geen probleem om een normale hypotheek krijgen. Er gelden dan dezelfde regels voor jou als voor een Nederlander. Ook als je een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd hebt, moet een hypotheek regelen geen probleem zijn. De belangrijkste factor in de berekening van jouw hypotheek is je salaris.

Kom je niet uit een EU-lidstaat of heb je een tijdelijke verblijfsvergunning?

Ook als je niet uit een EU-lidstaat komt of als je een tijdelijke verblijfsvergunning hebt, dan hoeft het geen probleem te zijn om een woning te kopen in Nederland. Wel moet je rekening houden met andere voorwaarden. Zo geven sommige banken maximaal 90 procent hypotheek van de woningwaarde. Sommige banken verstrekken je helemaal geen hypotheek als je hier tijdelijk bent. Let op als je uit het Verenigd Koninkrijk komt: sinds 1 januari 2021 volstaat een paspoort niet meer en heb je een geldig verblijfsdocument nodig.

Uitzonderingen en beperkingen

Niet alle banken zijn verplicht een hypotheek aan te bieden aan expats met een niet-EU inkomen. Banken kunnen dit namelijk zien als een hoger risico. Als iemand terugkeert naar het thuisland, is deze persoon bijna onvindbaar en ligt het risico bij de kredietverstrekker.

Sommige banken hebben wat strengere regels. Zo wil ASN bijvoorbeeld dat iemand voldoende binding heeft met Nederland en dat iemand hier drie jaar gewoond en gewerkt heeft. NIBC vraagt van jou als expat dat je minimaal zes maanden in Nederland woont en werkt.

Iedere situatie is anders

Zo zijn er meer uitzonderingen en beperkingen en elke situatie is anders. We kunnen ons voorstellen dat er veel nieuwe informatie op je af komt bij het oriënteren naar een woning in een land waar je niet vandaan komt. Onze aankoopmakelaars helpen je graag in deze zoektocht. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen om te bespreken waarbij we je kunnen helpen.

Een huis kopen als expat in Nederland: wat zijn de regels?
Schuiven naar boven