In de eerste vijf maanden van dit jaar is het aantal hypotheekaanvragen met een rentevaste periode tot vijftien jaar met 22 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hypotheken met een langere rentevaste periode zijn juist minder populair. Zo is het aantal aanvragen voor hypotheken met een rentevaste periode tussen de 15 en 30 jaar met 8 procent afgenomen.
De ontwikkeling van de hypotheekrente
De gemiddelde hypotheekrente is de afgelopen jaren steeds gestegen, maar in het najaar van 2023 begon deze te dalen. Tussen februari en april van 2024 bleef de hypotheekrente ongeveer gelijk. In mei dit jaar zette de daling weer in. De verwachting is dat deze langzame daling zal aanhouden, aangezien de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven met 0,25 procentpunt heeft verlaagd.
De keuze van de ECB
Voor het eerst in vijf jaar heeft de ECB de rente verlaagd. Deze renteverlaging is relatief klein, maar het is een signaal dat het beter gaat met de economie in de Europese landen en dat de inflatie aan het dalen is en verder zal dalen. Het doel van de ECB is om het goedkoper te maken om geld te lenen, wat mensen stimuleert om een huis te kopen of te investeren.
Waarom een lagere hypotheekrente leidt tot minder lange rentevaste periodes
Voor mensen die een hypotheek willen aanschaffen, is een lagere hypotheekrente positief. Een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten. Als mensen verwachten dat de hypotheekrente de komende jaren verder zal dalen, kiezen ze vaker voor een kortere rentevaste periode. Over een aantal jaar kunnen ze dan opnieuw een hypotheek afsluiten met een inmiddels lagere rente.