Boete bij ontbreken energielabel flink gestegen

Boete energielabel

Kun je als woningverkoper bij de overdracht geen geldig energielabel overhandigen, dan riskeer je een boete. Deze boete is op 1 november jongstleden flink gestegen: van 170 naar 435 euro. De stijging hangt samen met de hoge kosten voor het energielabel, zo meldt Vereniging Eigen Huis.

Verplicht energielabel

Voor degene die een woning te koop aanbiedt, is het verplicht een geldig energielabel te hebben. De prijs voor een dergelijk label bedroeg slechts 7,50 euro, maar werd per 1 januari 2021 verhoogd: het label kost nu gemiddeld 307 euro (!). Volgens Vereniging Eigen Huis is de prijsstijging ook de reden dat de boete is verhoogd. Voor rechtspersonen die deze overtreding begaan, bedraagt de boete 200 procent van 435 euro.

Afschrikwekkende werking

Omdat het energielabel duurder is, zijn ook de boetebedragen verhoogd. Volgens de toezichthouder heeft dat een afschrikkende werking.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in 2021 al ruim 1.000 boetes opgelegd. De ILT houdt in het Kadaster verkopen van woningen en bedrijfspanden bij en vergelijkt die met het bestand van geldige energielabels. Ontbreekt er een geldig label, dan volgt een boete.

Boete bij ontbreken energielabel flink gestegen
Schuiven naar boven
Call Now Button