3 vragen aan Mark Band over de oververhitte woningmarkt

Interview Mark Band

De oververhitte woningmarkt is al geruime tijd een veelbesproken onderwerp. In antwoord op drie vragen legt Mark Band, oprichter van ZekerWonen, uit hoe wij het verschil maken voor onze klanten, waarom de woningmarkt oververhit is en doet hij een voorspelling over de Nederlandse woningmarkt.

Op welke vlakken maakt een aankoopmakelaar nou echt het verschil voor de klant?

“Een aankoopmakelaar begeleid de klanten van begin tot eind met het vinden en kopen van een woning. Dat begint bij het zoeken en eindigt bij de sleuteloverdracht bij de notaris. Wij als aankoopmakelaar zijn goed op de hoogte van de (lokale) woningmarkt en hebben goed zicht op wat er te koop is en in welke prijsklasse. Zo zit een koper dichtbij het vuur. In de huidige krappe woningmarkt is dat erg prettig, zodat de klant niet meer het gevoel heeft continu achter het net te vissen.

De aankoopmakelaar kijkt met een objectieve en praktische blik naar woningen. Wij kunnen ons goed inleven in de klant maar zijn verder niet emotioneel betrokken bij het koopproces. Verder heb je een expert aan je zijde. Wat een koper een paar keer doet in zijn of haar leven, doet een makelaar dagelijks. Met die kennis en ervaring kunnen wij klanten de beste opties voorleggen en voor hen de beste deal sluiten. Ook neemt een aankoopmakelaar veel tijd, energie en regelwerk uit handen van de klant.”

Hoe kijk jij naar de oververhitte woningmarkt en wat betekent het voor jouw bedrijf?

“Het woningaanbod krimpt, de huizenprijzen blijven stijgen in rap tempo en er worden steeds minder woningen verkocht. Dit merken wij zelf en dit zijn ook de berichten die we horen in de media. Ook wel de oververhitting van de woningmarkt genoemd.

Deze berichten en cijfers leiden bij sommige zoekers tot paniek. Door deze paniek wordt er alleen nog maar meer overboden, om maar een kans te maken op een geschikte woning.

Maar zelfs in deze oververhitte woningmarkt gelden nog steeds bepaalde basisregels voor de bepaling van de waarde van een woning. De locatie, het onderhoud, de publiekrechtelijke beperkingen en ook de timing spelen een grote rol.

Voor ons bedrijf is het de taak om deze berichten uit de media en emoties van zoekers terug te brengen naar de realiteit. Onze rol en toegevoegde waarde als aankoopmakelaar is in deze markt extra belangrijk. Wij vergroten de kansen van zoekers op de woningmarkt en zorgen er tegelijkertijd voor dat zij niet veel te veel betalen als starter. We behoeden de zoekers voor een potentiële dure miskoop.”

Kun je een voorspelling doen over hoe lang dit nog aanhoudt en waarom?

“Wellicht zal de rente door een oplawaai van de economie door een nieuwe virusvariant kunnen dalen. (Door faillissementen en werkloosheid) Banken zullen dan op de rem gaan staan bij het verstrekken van hypotheken door het verhogen van de rente. In dit scenario zullen de verkoopprijzen van woningen uiteindelijk gaan dalen, maar hier zien we nu geen voortekenen van.

Vooralsnog zien we het niet gebeuren dat de woningkrapte, en dus ook de prijsstijging afneemt. Het zijn met name het blijvend schaarse aanbod en de langdurig lage rente, die de fundamenten vormen onder de Nederlandse huizenmarkt. De markt voor koopwoningen zal in onze ogen voorlopig nog in deze tendens doorgroeien.”

3 vragen aan Mark Band over de oververhitte woningmarkt
Schuiven naar boven
Call Now Button