020 30 30 600 | ma t/m vr 09:00 - 17:30 uur | za 10:00 - 14:00 | 's avonds op afspraak

Woningmarkt update eerste kwartaal 2023: de koopmarkt wordt vriendelijker

Woningmarkt update eerste kwartaal 2023: de koopmarkt wordt vriendelijker

Het eerste kwartaal van dit jaar is voorbij en dat betekent dat er weer een nieuwe woningmarkt update is van de NVM. De koopmarkt lijkt wat vriendelijker te worden, ook al is er nog steeds een krap aanbod. Laten we de cijfers in de regio Amsterdam eens onder de loep nemen. 

Woningmarkt Nederland: koopmarkt vriendelijker

Over het algemeen kun je zeggen dat de koopmarkt in Nederland vriendelijker wordt, maar dat er nog wel een krap aanbod is. Mensen die een huis willen kopen, hebben te maken met hogere financieringslasten. Mensen die hun woning willen verkopen, krijgen iets minder betaald voor hun huis dan de vraagprijs. De bouw van nieuwe woningen lijkt stil te liggen.

Aantal verkochte woningen

Landelijk gezien verkochten NVM-makelaars in 2023 in het eerste kwartaal 28.500 bestaande koopwoningen. Dit is 2 procent minder dan een jaar eerder en 13 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2022. Het eerste kwartaal is overigens altijd rustiger ten opzichte van de rest van het jaar.

De regio Amsterdam* gaat ook mee in deze trend. Van alle soorten woningen werden er minder verkocht, met de grootste daling bij vrijstaande huizen. Daar werden er 29 procent minder van verkocht ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Prijs

De gemiddelde landelijke verkoopprijs van een bestaande woning is in het eerste kwartaal van dit jaar 394 duizend euro, een daling van 3,6 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Op jaarbasis daalde de gemiddelde verkoopprijs in het vierde kwartaal 2022 met 6 procent. In het eerste kwartaal 2023 komt de daling uit op 8,2 procent op jaarbasis. Dit bevestigt het omslagpunt in de markt vergeleken met 2021 toen de prijs met zo’n 20 procent op jaarbasis steeg.

In de regio Amsterdam zijn de huizenprijzen ook gedaald. De grootste daling vind je terug bij vrijstaande woningen: die werden 6,1 procent goedkoper. De prijs van 2-onder-1-kap woningen bleven bijna gelijk met een daling van 0,3 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Verkooptijd

Landelijk gezien was een woning in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld na 42 dagen verkocht, 12 dagen langer dan in het vierde kwartaal van 2022.

Amsterdam volgt die trend. Alle typen huizen stonden langer te koop. Waar een vrijstaande woning vorig kwartaal gemiddeld 43 dagen te koop stond, was dat afgelopen het kwartaal maar liefst 100 dagen.

* Regio Amsterdam: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland.

Woningmarkt update eerste kwartaal 2023: de koopmarkt wordt vriendelijker
Schuiven naar boven