Snelle stijging hypotheekrente voorbij

Hypotheekrente stijging voorbij

De snelle stijging van de hypotheekrente lijkt ten einde. In de eerste vier maanden van dit jaar steeg de hypotheekrente nog bijna met twee procentpunten en verdubbelde in sommige gevallen zelfs. In mei zwakte het tempo af. Volgens hypotheekadviseur De Hypotheker wijst dit op een afvlakking.

Snelle stijgingen

De snelle stijgingen van de rente hebben ervoor gezorgd dat huizenkopers een kleiner bedrag kunnen lenen. ”Een stel met een gezamenlijk inkomen van 75 duizend euro met een rentevaste periode van twintig jaar kon in januari nog bijna 385 duizend euro lenen, tegen 1,94 procent”, stelt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. Nu de rente bijna twee keer zo hoog is, ligt dat bedrag ruim 18 duizend euro lager. ”Een bedrag dat het verschil kan maken of je je droomhuis wel of niet kunt kopen”, zegt Van den Akker.

Afkoeling huizenmarkt

Dat zorgt er wel voor dat er minder geïnteresseerden in een huis zijn, wat hij ziet als iets positiefs. ”Huizenkopers zijn minder gedwongen ver boven de vraagprijs te bieden. Dat zorgt voor afkoeling van de huizenmarkt en dat is een gezonde ontwikkeling.”

Hypotheekrente zal stabiliseren

De Europese Centrale Bank (ECB) zal waarschijnlijk in juli een begin maken met het verhogen van de rente om daarmee de inflatie in bedwang te houden. De Hypotheker verwacht niet dat de invloed daarvan op de hypotheekrente groot zal zijn, omdat de verhoging van de beleidsrente al grotendeels is ingeprijsd in de markt. ”We verwachten dan ook dat de hypotheekrente zal stabiliseren”, aldus de directievoorzitter.

Snelle stijging hypotheekrente voorbij
Schuiven naar boven
Call Now Button