020 30 30 600 | ma t/m vr 09:00 - 17:30 uur | za 10:00 - 14:00 | 's avonds op afspraak

Miljard euro voor woningmarkt levert mogelijk geen extra huizen op

Woningbouw

Volgens de Algemene Rekenkamer is het niet aan te tonen of er door het miljard voor de woningmarkt meer huizen bij komen. Het bedrag dat in de afgelopen twee jaar door de Rijksoverheid werd toegezegd aan gemeenten was bedoeld om sneller en betaalbaardere huizen te bouwen, maar heeft mogelijk weinig effect.

Woningbouwimpuls

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de zogeheten Woningbouwimpuls (WBI) bijna 140.000 woningen oplevert, maar dit wordt door de Rekenkamer in twijfel getrokken. Zij geven op hun beurt weer aan dat het onduidelijk of er meer woningen zijn gebouwd met dit extra budget.

De WBI was een van de belangrijkste maatregelen van het kabinet-Rutte III om het oplopende woningtekort tegen te gaan. In de afgelopen twee jaar zijn 93 door gemeenten voorgedragen bouwprojecten goedgekeurd voor de rijksbijdrage.

Budget niet goed besteed

De Rekenkamer claimt dat er geen goede probleemanalyse van de woningmarkt was toen de Rijksoverheid in 2020 begon met uitkeren van geld aan gemeenten. Daarom ontvingen gemeenten waar niet tot nauwelijks woningtekort was ook geld. Ook ging er geld naar nieuwbouwprojecten die al vergevorderd waren en het zonder de steun ook zouden redden.

Miljard euro voor woningmarkt levert mogelijk geen extra huizen op
Schuiven naar boven