De hypotheekrente is in de afgelopen periode sterk gestegen. Waar de rente ongeveer een jaar geleden historisch laag was, is deze in het eerste kwartaal van 2022 sterk gestegen. Dit geldt zowel voor rentes mét als zonder NHG. Dat betekent dat de maandlasten voor woningzoekenden die nu een hypotheek afsluiten hoger uitvallen dan kort geleden.
Oorzaken
De stijging van de hypotheekrente is onder meer een gevolg van de hogere rentes op de financiële markten. Deze hogere marktrente is toe te schrijven aan de inflatie en brengt hogere financieringskosten met zich mee voor geldverstrekkers wanneer zij zelf lenen. En die kostenstijging wordt uiteindelijk doorberekend aan de consument. Dat schroeft de moeilijkheidsgraad voor woningzoekenden nog maar eens op, op de toch al oververhitte woningmarkt.
Opnieuw berekenen
Wellicht ben je al enige tijd op zoek naar een woning en heb je vooraf een berekening gemaakt van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Door de inmiddels fors gestegen hypotheekrente, is het verstandig deze rekensom opnieuw te maken. Neem bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek, waarvan de rente voor 20 jaar vaststaat: sinds 1 januari met bijna een procentpunt gestegen.
Voorbeeld
Hoe uit deze stijging zich in de praktijk? Stel, je hebt een huis gekocht van 350 duizend euro en je hebt dat volledig met een NHG-hypotheek gefinancierd. Dan liggen je bruto lasten 174 euro per maand hoger dan een paar maanden geleden. De hypotheekrenteaftrek zwakt de pijn enigszins af: netto ben je 66 euro per maand duurder uit.
Daar staat tegenover dat je een annuïteitenhypotheek langzamer aflost wanneer de rente hoger is. En dat tikt harder aan. Kijken we naar een periode over tien jaar, dan liggen je totale kosten door de hogere hypotheekrente bijna 20 duizend euro hoger. Simpel gezegd 2000 euro per jaar dus.