Je hebt je droomhuis gevonden! Gefeliciteerd! Maar uiteraard is het huis niet meteen van jou. Het spannendste deel moet nog komen. Je moet namelijk gaan bieden op een huis. En het moet maar net gebeuren dat jouw bod geaccepteerd wordt. Om je kansen te vergroten, vertellen we je graag alles over waar je op moet letten en hoe je jouw biedingstactiek kunt verbeteren.
Zo kun je het best bieden op een huis
Jij wil diegene zijn die eigenaar wordt van het huis dat je op het oog hebt. Dit is hoe je dat voor elkaar krijgt:
Tip 1: bepaal de waarde van het huis
Misschien is het lastig om het huis van je dromen niet door een roze bril te bekijken, maar het is wel belangrijk dat je de realistische waarde van een huis bepaalt, zodat je niet halsoverkop gaat overbieden. Check de WOZ-waarde van een huis via het WOZ-loket of schakel een aankoopmakelaar in. Een aankoopmakelaar kan je adviseren over de waarde van de woning en zoekt bijvoorbeeld voor je uit voor welk bedrag vergelijkbare woningen zijn verkocht. Ook is hij of zij ervaren in het uitbrengen van een goed bod.
Tip 2: wees niet te enthousiast als je een huis aan het bezichtigen bent
We snappen het, als je je droomhuis aan het bezichtigen bent, is het lastig om niet enthousiast te zijn. Als je héél enthousiast bent over een huis, is de kans groot dat een verkoopmakelaar een schepje bovenop de vraagprijs doet. Jij bent immers zo enthousiast dat je die prijs vast wel wilt betalen.
Het is dus slim om bij een bezichtiging je enthousiasme een beetje in toom te houden. Dat maakt het onderhandelen over de verkoopprijs een stuk makkelijker.
Tip 3: verzamel informatie over de verkopers van het huis
Hebben de huidige bewoners van het huis dat je op het oog hebt een naderende sleuteloverdracht van hun nieuwe huis, of liggen ze in een scheiding? Dan is de kans groot dat ze snel uit het huis weg willen. Als geïnteresseerde kun je hier op inspelen door aan te geven dat de sleuteloverdracht snel wilt plannen. En als je weet dat er bijvoorbeeld niet zoveel andere geïnteresseerden zijn, dan weet je dat je niet zoveel hoeft te overbieden. Hoe meer informatie je verzamelt over de verkopers van het huis, hoe beter je kunt inspelen op hun situatie en een passend bot kunt doen wat in jouw voordeel werkt.
Tip 4: vergroot je gunfactor
Niet alleen het bod bepaalt wie uiteindelijk het huis in handen krijgt. Vaak speelt een gunfactor ook mee. Zorg er dus voor dat je een gunfactor hebt! Wees enthousiast als je een bod uitbrengt of vertel over je persoonlijke situatie. Stel dat je een alleenstaande moeder bent of een starter die zijn of haar eerste huis koopt, is de kans groter dat de verkoopmakelaar voor jou kiest, als de biedingen die zijn ontvangen dicht bij elkaar liggen. Ook kan het helpen om te vertellen waarom je specifiek voor de omgeving kiest waarin je wilt wonen (‘ik ben er als kind opgegroeid’ of ‘hier wil ik mijn gezin stichten en het lijkt me een fijne buurt voor kinderen’). Het creëren van een gunfactor is niet dé manier om een huis te krijgen, maar het kan je wel helpen.
Tip 5: wees tactisch wanneer je een openingsbod doet
Tegenwoordig is er steeds meer sprake van bieden op inschrijving. Dit is wanneer je maar één bod op een huis mag uitbrengen. Maar soms mag je nog steeds een openingsbod doen. Als je een openingsbod doet, zorg er dan voor dat dit bod altijd minder is dan dat je werkelijk kunt betalen. Zo heb je ruimte voor onderhandeling. Als er geen onderhandelruimte is, moet je bij je openingsbod ook meteen aangeven dat het je eindbod is. Vermeld altijd bij een openingsbod of er ruimte is voor onderhandeling.
Als er sprake is van bieden op inschrijving, dan kan het slim zijn om meteen een eindbod te geven. Zeker als je weet dat de verkopers snel van een woning af willen. Zij weten dat dat het moment nu of nooit is om jouw bod te accepteren.
Tip 6: kijk kritisch naar de ontbindende voorwaarden
Wanneer je biedt op een huis, maak je ook eventuele ontbindende voorwaarden kenbaar. Je brengt bijvoorbeeld een bod uit onder voorbehoud van financiering of onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Dit betekent dat je bod alleen blijft staan als je bijvoorbeeld de financiering rond krijgt. Of als de kosten die uit de bouwkundige keuring komen niet boven een bepaald bedrag uitkomen.
Over het algemeen geldt dat hoe minder ontbindende voorwaarden je opstelt, hoe eerder verkopers jouw bod zullen accepteren. Immers hebben zij in dat geval meer zekerheid dat de koop doorgaat. Toch is het slim om ontbindende voorwaarden op te stellen die echt nodig zijn voor jouw persoonlijke situatie. Zo ben je zelf beter beschermd, maar door niet teveel ontbindende voorwaarden op te stellen die misschien niet echt nodig zijn, is de kans ook groter dat jouw bod wordt geaccepteerd.
Jouw bod is geaccepteerd! En nu?
Is jouw bod geaccepteerd? Dan is het natuurlijk feest! Nu is het belangrijk dat je meteen toehapt. Anders gaat het huis wellicht toch nog naar iemand anders. Regel de financiering, ga in gesprek met een hypotheekadviseur, laat een bouwkundige keuring doen en maak alles orde, zodat jouw droomhuis écht 100% van jou wordt!
We snappen dat dit best een ingewikkeld proces kan zijn. Onze aankoopmakelaar staat je graag bij. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.