020 30 30 600 | ma t/m vr 09:00 - 17:30 uur | za 10:00 - 14:00 | 's avonds op afspraak

De Amsterdamse woningmarkt: aantal transacties stijgt

De Amsterdamse woningmarkt: aantal transacties stijgt

Inmiddels is het vierde kwartaal achter de rug en is het dus tijd om een blik op de cijfers van de woningmarkt te werpen. Hoe zit het met de nationale woningmarkt en de markt in de Amsterdamse regio? We zetten het op een rij. 

Landelijk: meer verkopen, prijs stijgt licht, krapte neemt toe

In het vierde kwartaal van 2023 verkochten NVM-makelaars meer woningen en tegen licht gestegen prijzen. Dat blijkt uit de analyse van de NVM-woningmarktcijfers door NVM-dochter brainbay. Makelaars verkochten in het laatste kwartaal van 2023 bijna 36.500 bestaande koopwoningen. Dat is 12 procent meer ten opzichte van het laatste kwartaal een jaar ervoor.

De mediane verkoopprijs van een bestaande woning bedraagt in het vierde kwartaal van 2023 434 duizend euro. Dat betekent voor het derde kwartaal op rij een prijsstijging. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu 5,3 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2022.

Aan het einde van het laatste kwartaal waren er 11 procent minder woningen beschikbaar voor verkoop in vergelijking met het derde kwartaal van 2023, en zelfs een daling van 26 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Dit wijst op een verdere toename van de schaarste op de koopwoningmarkt. Hoewel er enig herstel is in de nieuwbouwmarkt tijdens het vierde kwartaal van 2023, blijft het niveau nog steeds historisch laag.

In het vierde kwartaal 2023 is een woning na gemiddeld 30 dagen verkocht. Dat is twee dagen korter dan in het derde kwartaal 2023.

Regio Amsterdam

Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland.

Aantal verkochte woningen

De landelijke trend zien we ook terug in de regio Amsterdam. Er is een stijging in het aantal transacties bij alle soorten woningen. De grootste stijging is te zien bij vrijstaande woningen: daar werden er in het vierde kwartaal van vorig jaar 126 van verkocht tegenover 104 het kwartaal ervoor. Een stijging van 21 procent.

Prijs

Ook de landelijke prijsstijging zien we terug in Amsterdam, behalve bij vrijstaande woningen. Die woningen zijn 13,8 goedkoper in vergelijking met het kwartaal ervoor. Een vrijstaande woning kostte gemiddeld 740 duizend euro in het laatste kwartaal van 2023.

Verkooptijd

Bij tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen zien we geen grote verschillen in de verkooptijd. Bij 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen echter wel: daar zien we een daling van respectievelijk 19 en 16 dagen.

De Amsterdamse woningmarkt: aantal transacties stijgt
Schuiven naar boven