020 30 30 600 | ma t/m vr 09:00 - 17:30 uur | za 10:00 - 14:00 | 's avonds op afspraak

Je kinderen helpen een huis te kopen: wat zijn de mogelijkheden?

Je kinderen helpen een huis te kopen: wat zijn de mogelijkheden?

Het is een understatement om te zeggen dat het kopen van een huis in deze tijd erg moeilijk is. Hoewel de hypotheekrente laag is, lijken de huizenprijzen maar te blijven stijgen. Dit maakt het, zeker voor starters, nagenoeg onmogelijk om een huis te kopen. Je kinderen helpen een huis te kopen: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn drie opties om als ouder bij te springen en er met financiële steun voor te zorgen dat jouw zoon of dochter wel een huis kan kopen. Geld schenken, meetekenen met de hypotheek of een familiebank afsluiten. Wij lichten deze opties voor je toe.

Geld schenken

Het is mogelijk om je kind eenmalig € 105.302 belastingvrij te schenken. Mits dit geld wordt gebruikt voor het kopen of verbouwen van een eigen woning of het aflossen van een hypotheek. Ook moet uw kind of de partner van uw kind tussen de 18 en 40 jaar zijn en niet eerder een ‘verhoogde vrijstelling’ hebben ontvangen voor de eigen woning of een dure studie.

Daarnaast mag je je kind jaarlijks €6.604 belastingvrij schenken. Let wel op dat bij schenkingen ouders als één schenker worden gezien, ook na een scheiding.

Deze regelingen gelden ook voor pleeg- en stiefkinderen.

Meetekenen met de hypotheek

Wanneer je zoon of dochter nog niet genoeg verdient voor het rondkrijgen van een hypotheek, kun je er ook voor kiezen om mee te tekenen met de hypotheek. Zo wordt het voor je kind misschien mogelijk om wél een hypotheek te krijgen. Meetekenen betekent wel dat je aansprakelijk bent voor de hele lening als je kind deze niet meer kan betalen.

Familiebank afsluiten

Geld lenen is ook een optie. Een familiebank werkt namelijk hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. De voorwaarden worden in samenspraak gemaakt. Denk hierbij aan het bedrag, een marktconforme rente, de looptijd (maximaal 30 jaar) en de manier van aflossen. Bij een annuïtaire hypotheek komt je kind bijvoorbeeld in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De voorwaarden worden vastgelegd in een overeenkomst. Als je het huis als onderpand wilt, dan moet je daarvoor ook naar de notaris.

Je kinderen helpen een huis te kopen: wat zijn de mogelijkheden?
Schuiven naar boven