020 30 30 600 | ma t/m vr 09:00 - 17:30 uur | za 10:00 - 14:00 | 's avonds op afspraak

Biedproces moet transparanter: makelaars starten met logboek

Biedlogboek

De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van een oververhitte woningmarkt. Vanuit de politiek en de markt is er vraag naar meer transparantie over het biedproces, onder andere om excessen te voorkomen. 

Wat is een biedlogboek?

Vanaf 1 juli kunnen makelaars gebruikmaken van dit zogenaamde biedlogboek. De brancheorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro hebben dit afgesproken. In dit logboek wordt bijgehouden hoeveel er geboden is op een woning, wat de eventuele voorbehouden waren en het moment van sleuteloverdracht. Bij een online veilingsysteem kan er nog last minute geboden worden, waardoor de veiling langer duurt en zo de prijzen worden opgedreven. Bij een biedlogboek zijn er vaste begin- en eindtijden voor het biedingsproces.

Waarom een biedlogboek?

Het biedlogboek moet het verkoopproces van huizen transparanter maken. Het gesloten biedproces biedt geen inzicht voor consumenten in de gang van zaken. Met het nieuwe systeem verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen en weten kopers en verkopers hoe het bieden verlopen is.

Wat zijn de eerste ervaringen met het biedlogboek in de praktijk?

In september 2021 heeft makelaarsvereniging VBO in samenwerking met Eerlijk Bieden een pilot gehouden onder haar leden. Ongeveer 90 VBO-leden namen deel aan de pilot. Aan deze leden is gevraagd een deel van hun woningen via het platform te verkopen. In een maand zijn er 60 woningen verspreid over Nederland aangemeld via het Eerlijk Bieden-systeem. Consumenten waardeerden deze methode met een 8,8. Inmiddels zijn er via Eerlijk Bieden circa 800 woningen verkocht met een biedlogboek.

Biedproces moet transparanter: makelaars starten met logboek
Schuiven naar boven