020 30 30 600 | ma t/m vr 09:00 - 17:30 uur | za 10:00 - 14:00 | 's avonds op afspraak

Je huis verduurzamen: welke financiële opties zijn ervoor?

Je huis verduurzamen: welke financiële opties zijn ervoor?

Ben je van plan je huis te verduurzamen, maar weet je nog niet hoe je dat het beste kunt financieren? We zetten de opties voor je op een rij. 

Er zijn verschillende opties om je huis te verduurzamen. Denk aan isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Bij het financieren van de duurzaamheidsmaatregelen kan je kiezen tussen subsidies van de overheid of het aangaan van een lening.

Meer lenen voor een goed geïsoleerd huis

We schreven er eerder al over: als je een energiezuinig huis koopt of als je je huis wil verduurzamen, mag je meer lenen.  Zo mag je bij de aankoop van een woning met energielabel A++++ maar liefst 50 duizend euro extra lenen. Huizenbezitters met energielabel G tot en met E mogen 20 duizend euro lenen voor de verduurzaming van hun woning. De geldverstrekkers controleren of je het geleende bedrag daadwerkelijk uitgeeft om je woning te verduurzamen. Dit doen ze door aankoopbewijzen en bonnen te vragen.

Subsidies van de overheid

Vanuit de overheid zijn er subsidies beschikbaar voor de verduurzaming van je huis. Op dit moment geldt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of het aanbrengen van vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++ glas, krijg je tot 30% van de kosten vergoed. Hiervoor moet je wel volledig eigenaar zijn en de woning als hoofdverblijf gebruiken. In 2024 is er waarschijnlijk weer ongeveer 600 miljoen euro beschikbaar voor deze subsidie. Uit de miljoenennota blijkt dat de overheid tot zeker 2026 subsidie beschikbaar wil maken voor isolatie, zonneboiler of warmtepomp.

Subsidies per gemeente

Een provincie, regio, gemeente of waterschap bepaalt zelf welke energiebesparende maatregelen zij subsidieert en tegen welke voorwaarden. Ook de maximale subsidiebedragen lopen erg uiteen. Informeer bij jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Energiebespaarlening van het Warmtefonds

De Energiebespaarlening is een lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben mogelijk in aanmerking voor deze lening. Belangrijk om te weten:

  • Je moet eigenaar en bewoner zijn van de te verduurzamen woning;
  • Je kunt minimaal duizend en maximaal 71 duizend euro lenen;
  • Het is een maandannuïteitenlening;
  • De aanvraag voor de Energiebespaarlening is drie maanden geldig;
  • Geen bovengrens leeftijd: aanvragen ook mogelijk voor 75+’ers;
  • Ook leenmogelijkheden voor eigenaar-bewoners met beperkte leenruimte;
  • Rente van 0 procent voor eigenaar-bewoners met verzamelinkomen minder dan 60 duizend euro.
Je huis verduurzamen: welke financiële opties zijn ervoor?
Schuiven naar boven